Logo museum de buitenplaats

Vrouwen van De Buitenplaats

Campagnebeeld Vrouwen - Olga Wiese

Vrouwen van De Buitenplaats

2 juli t/m 29 oktober 2023
In het verlengde van Match vestigt Museum De Buitenplaats de volledige aandacht op vrouwelijke kunstenaars. Met de tentoonstelling Vrouwen van De Buitenplaats staan sleutelfiguren van de museumgeschiedenis in het middelpunt. Zoals Olga Wiese (1944) en Clary Mastenbroek (1947), die beiden wandschilderingen aanbrachten in het Nijsinghhuis. Dit zeventiende-eeuwse rijksmonument was destijds het woonhuis van Jos en Janneke van Groeningen, die later Museum De Buitenplaats zouden oprichten.

Jarenlange betrokkenheid
De figuratieve kunsttraditie in het noorden kent met het werk van Olga Wiese een eigenzinnige variant. Haar wonderlijke schilderijen hebben zich niet alleen een plaats verworven in Groninger etablissementen en in particuliere collecties, maar ook in diverse musea in Nederland. In 1994 begon Wiese aan haar project in het Nijsinghhuis, waar ze de slaapkamer van wandschildering voorzag. Het vormde het begin van een jarenlange betrokkenheid bij het museum. Met ruim twintig van Wiese’s werken, waarvan het merendeel voor het eerst wordt getoond, zet Vrouwen van De Buitenplaats de in Groningen werkzame kunstenaar opnieuw in het middelpunt. Het is voor het eerst dat het grootste deel aan publiek wordt getoond.

Uit de eigen collectie wordt werk gepresenteerd van Dorothé van Driel, Clary Mastenbroek, Tamara Muller en Trudy Kramer. Met ruim veertig schilderijen, tekeningen, collages en glassculpturen brengt Vrouwen van De Buitenplaats de gevarieerde werkwijzen van deze kunstenaars aan het licht. Tijdens de expositie is in de beeldentuin werk te zien van Lotta Blokker, Dorothé van Driel, Charlotte van Pallandt, Jet Schepp, Patricia Suer en Elizabeth Varga.

Recente berichten

Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

Het museumpaviljoen is vanaf dinsdag 21 mei een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud