Logo museum de buitenplaats

Kunst in de Museumtuin uitgelicht

Museumtuin 4

Kunst in de Museumtuin uitgelicht

Bij een bezoek aan Museum De Buitenplaats mag u de Museumtuin niet overslaan. Hier vindt u verspreid in het groen, meerdere kunstwerken van verschillende Nederlandse kunstenaars. Van Hans Bayens’ “Kaartspelers” tot Lotta Blokker’s “Hours”, elk sculptuur voegt een uniek element toe en vertelt een eigen verhaal. In deze blog vertellen we u graag meer over een viertal kunstwerken die te bewonderen zijn in onze Museumtuin.

De Museumtuin van Museum De Buitenplaats

De tuin van Museum De Buitenplaats vormt een betoverend landschap waar kunst, geschiedenis en natuurlijke schoonheid samenkomen. Verdeeld over een formeel en organisch gedeelte, is de tuin opgedeeld in drie verschillende onderdelen: de dwaaltuin, verdiepte vijvertuin en Appelhof. Deze indeling weerspiegelt een harmonieus samenspel van architecturale lijnen en organische structuren, die naadloos aansluiten bij de stijl van het Nijsinghhuis uit 1654 met zijn ommuurde achtertuin met groene tuinkamers.

Centrale zichtassen scheiden de tuinkamers, omzoomd door hagen, het platanenprieel, gloriëtta en berçeau met leiperen en wisteria, elk met hun eigen geur en groene architectuur. Fonteinen en waterloopjes voegen rustgevende watergeluiden toe aan de ambiance, terwijl het groene theater aan de museumgracht een uniek buitenpodium biedt.

De Museumtuin is ontworpen tussen 1996 en 2000 door landschapsarchitect Jørn Copijn en tuinarchitect Charlotte Korthals Altes, in nauwe samenwerking met Janneke van Groeningen (1943-2007), medeoprichter van het museum en gepassioneerd tuinliefhebber. Geïnspireerd door diverse tuinstijlen zoals het classicisme, barok, cottage en natuurlijke stijl, evenals de fantasierijke tuinen van het Italiaanse Bomarzo, biedt de Museumtuin een rijke culturele ervaring.

De Appelhof en Oranjerie

De Museumtuin van Museum De Buitenplaats biedt niet alleen een rijke verzameling kunstwerken, maar herbergt ook historische schatten zoals de Oranjerie en de Appelhof. De Oranjerie, toegevoegd in 2006 en ontworpen in de stijl van het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis, ademt een sfeer van historische grandeur. Oorspronkelijk bedoeld voor het overwinteren van exotische planten, dient de Oranjerie nu als decor voor speciale gelegenheden zoals huwelijken en partijen.

De historische Appelhof aan de noordzijde van de tuin is een waardevolle toevoeging aan het terrein. Hier groeien 21 oude appelrassen, geënt door pomoloog Coen Ballintijn op basis van een zorgvuldig samengestelde lijst uit de 18e eeuw. Omringd door een klassieke slingermuur, typerend voor Hollandse buitenplaatsen uit die tijd, biedt de Appelhof een charmant decor van druiven, rozen en kleurrijke bloemenborders met unieke plantensoorten zoals de kardoen. De appels uit deze boomgaard worden gebruikt in heerlijke gerechten en lekkernijen geserveerd in het Museumcafé.

Kunst in de Museumtuin

De Museumtuin van Museum De Buitenplaats biedt een bijzondere mix van natuur en kunst. Hier zijn diverse sculpturen te bewonderen, waaronder werken van Hans Bayens, Fons Bemelmans, Lotta Blokker, Guus Hellegers en meer. We lichten graag vier beeldhouwers uit die een significante bijdrage hebben geleverd aan de beeldentuin van Museum De Buitenplaats.

Hans Bayens

Hans Bayens (1924-2003) was een Belgisch-Nederlandse kunstenaar die zowel als beeldhouwer en schilder actief was. Zijn werk kenmerkt zich door een impressionistische stijl en wordt vaak gerekend tot het onafhankelijk realisme. Bayens vestigde zich in 1952 in Amsterdam na zijn opleiding aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en is een periode werkzaam geweest in Parijs. Zijn beeldhouwwerken, die voornamelijk menselijke figuren en portretten omvatten, staan bekend om hun levendige oppervlakken en expressieve karakter.

Een van zijn bekende werken is “Kaartspelers”, een bronzen beeldhouwwerk uit 1979. Dit werk is te bewonderen in de museumtuin van Museum De Buitenplaats. In “Kaartspelers” weet Bayens de interactie en concentratie van de kaartspelers op een levendige manier vast te leggen, waarbij hij zijn karakteristieke aandacht voor menselijke expressie en detail laat zien.

Fons Bemelmans

Fons Bemelmans (1938-2014) was een Nederlandse kunstenaar die bekendheid genoot als beeldhouwer, edelsmid, kunstschilder, graficus en penningkunstenaar. Hij werd geboren in Maastricht en volgde zijn opleiding aan de Jan van Eyck Academie in die stad. Bemelmans staat vooral bekend om zijn figuratieve beeldhouwwerken, waarbij hij vaak mensfiguren, mythische wezens en dieren afbeeldde, meestal in brons uitgevoerd. Zijn werk kenmerkt zich door een verfijnde afwerking en aandacht voor detail, wat voortkomt uit zijn achtergrond als edelsmid. Hij heeft diverse monumentale werken gemaakt die zowel in Nederland als internationaal te vinden zijn.

Het beeld “Orpheus” geplaatst in de museumtuin van Museum De Buitenplaats. Dit kunstwerk toont Bemelmans’ typische stijl van gestileerde mensfiguren met ronde vormen en een zekere poëtische uitstraling. Orpheus, de mythologische figuur uit de Griekse mythologie bekend om zijn muzikale talenten, wordt door Bemelmans vereeuwigd in een expressieve pose die de mythologische betekenis van zijn verhaal weerspiegelt.

Lotta Blokker

Lotta Blokker is een Nederlandse beeldhouwster, geboren in 1980 in Amsterdam. Ze staat bekend om haar krachtige en expressieve beeldhouwwerken die vaak menselijke emoties uitbeelden. Haar werk wordt sterk beïnvloed door grote beeldhouwers zoals Auguste Rodin, Camille Claudel en Käthe Kollwitz.

Blokkers beelden behandelen thema’s als liefde, dood, vreugde en pijn en ze streeft ernaar om de innerlijke emoties van haar modellen vast te leggen in haar kunstwerken. Haar sculpturen zijn vaak monumentaal van formaat en hebben een sterke fysieke en emotionele aanwezigheid.

In de beeldentuin van Museum De Buitenplaats in Eelde zijn twee opvallende creaties van Lotta Blokker te bewonderen. Het beeld “Atlas” is geïnspireerd op het mythologische motief van Atlas (die de last van de wereld letterlijk op zijn schouders draagt). In Blokkers interpretatie draagt deze Atlas juist de last van zichzelf In de tuin is ook het werk Hours te zien, dat opnieuw Blokkers talent toont om complexe menselijke ervaringen vast te leggen.

Charlotte van Pallandt

Charlotte van Pallandt (1898-1997) was een prominente Nederlandse beeldhouwster, bekend om haar krachtige portretten en naakten. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Haar werk, waaronder het bronzen beeld van koningin Wilhelmina in Rotterdam, kenmerkt zich door een eenvoudige, maar expressieve stijl die de innerlijke emotie van haar onderwerpen belicht. Van Pallandt ontving verschillende onderscheidingen gedurende haar carrière en haar sculpturen zijn opgenomen in diverse publieke collecties en blijven gewaardeerd vanwege hun diepe menselijke uitdrukking.

In de Museumtuin vindt u het bronzen beeld ‘Wilhelmina’. Dit kunstwerk van Charlotte van Pallandt verbeeldt koningin Wilhelmina, bekend om haar leiderschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het beeld toont Wilhelmina in een stoïcijnse houding, gekleed in haar kenmerkende lange jas en met een hoed die haar gezicht gedeeltelijk bedekt. Van Pallandt ving de kracht en vastberadenheid van Wilhelmina, zonder haar kenmerkende menselijkheid te verliezen, door een minimalistische benadering van details. Dit beeld symboliseert niet alleen de persoonlijkheid van Wilhelmina, maar ook haar belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis.

Breng een bezoek aan de museumtuin

Een bezoekje aan de Museumtuin mag niet ontbreken in uw bezoek aan Museum De Buitenplaats. Maar wist u dat de Museumtuin ook gratis te bezoeken is? De Museumtuin is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Geniet van een ontspannen wandeling door de verschillende kamers van de tuin, of vraag een rondleiding aan om meer te leren over de geschiedenis van het terrein. Voor meer informatie over rondleidingen kunt u contact opnemen.

veelgestelde vragen

Nee, voor een bezoek aan de Museumtuin van Museum De Buitenplaats hoeft u geen ticket te kopen; de tuin is vrij toegankelijk voor publiek. Geniet van een ontspannen wandeling langs kunstwerken en historische bezienswaardigheden.

Elke dinsdag en donderdag vindt er een rondleiding plaats in de Museumtuin. Voor €6,00 per persoon leert u meer over de kunstwerken en de historische elementen van de Museumtuin.

Naast de reguliere tuinrondleiding kunt u ook een rondleiding aanvragen. Neem hiervoor contact op via [email protected]

Ja, de Museumtuin is ook leuk voor kinderen! Er is een speciale speurtocht uitgezet in de beeldentuin, waarbij kinderen met behulp van een ‘kijkwaaier’ op een interactieve manier de kunstwerken kunnen ontdekken.

Meer over een museumbezoek met kinderen

Recente berichten

Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

In verband met het Koepeltjesfestival op zaterdag 29 juni is Museum De Buitenplaats slecht bereikbaar. 

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud