Logo museum de buitenplaats

Museumtuin

Een bezoek aan Museum De Buitenplaats is niet compleet zonder een wandeling door de Museumtuin. De tuin bestaat uit een formeel en een organisch gedeelte en is opgedeeld in drie kamers: een dwaaltuin, een verdiepte vijvertuin en een appelhof. De tuin voegt zich met het platanenprieel en de taxusdwaaltuin naar de golvende lijnen van de gebouwen met hun organische structuur. Het formele deel van de tuin sluit aan bij de stijl van het Nijsinghhuis uit 1654 met zijn ommuurde achtertuin met groene tuinkamers.

icon De buitenplaats museumtuin

Ontdek de Museumtuin

Ontdek de verschillende deeltuinen die door centrale zichtassen van elkaar worden gescheiden en zijn onderbroken door hagen, het platanenprieel, de gloriëtta en de berceau met leiperen en een dak van wisteria. Alles met zijn eigen geur, zijn eigen groene architectuur en watergeluiden van fonteinen en waterloopjes.

Een bijzonder element van de tuin is het groene theater, dat is aangelegd aan de museumgracht met uitzicht op het buitenpodium van het Museumpaviljoen. Het publiek zit als het ware op banken van frisgroene lonicera.

De buitenplaats museumtuin
Fierljepper in de museumtuin van Museum De Buitenplaats

Kunst in de tuin

In de Museumtuin zijn verschillende kunstwerken te bewonderen. Op diverse plekken staan sculpturen opgesteld, onder meer van Hans Bayens, Fons Bemelmans, Lotta Blokker, Guus Hellegers, Eja Siepman van den Berg, Jan Steen en Charlotte van Pallandt. Daarnaast vindt u hier ook woordkunst.

Historische appelhof

Het Museum beschikt over een historische appelhof met 21 appelrassen. Op basis van een oude belastingaangifte is vastgesteld dat op deze plek in 1640 al een appelhof te vinden was. Deze appelhof was vermoedelijk zeker zes keer zo groot. De eerste omschrijving van de hof stamt uit 1776 en is van Johan Ludolf Nijsingh (1684- 1720), toenmalig eigenaar van het Nijsinghhuis en de omliggende hof. In zijn aantekenboekje geeft hij een nauwkeurige omschrijving van de verschillende appelrassen en hun eigenschappen. Op basis van deze rassenlijst heeft pomoloog Coen Ballintijn in de Museumtuin een historische appelhof aangelegd met door hem geënte oude appelrassen.

De historische appelhof ligt aan de noordzijde van de tuin en wordt van de ‘buitenwereld’ afgegrensd door een klassieke slingermuur zoals die in de 17e en 18e eeuw in de mode waren in Hollandse buitenplaatsen. In de warme holtes van de muur op de zuidzijde groeien druiven en rozen. De muur is omzoomd door rijk bloeiende bloemenborders met bijzondere planten, zoals de kardoen.

Met de verschillende appels uit de appelhof worden in het Museumcafé heerlijke lekkernijen en gezonde gerechten bereid.

De historische appelhof van Museum De Buitenplaats
Jorn Copijn en Janneke van Groeningen, oprichters van Museum De Buitenplaats

HET ONTWERP VAN DE TUIN

De tuin bij Museum De Buitenplaats en het 17e eeuwse Nijsinghhuis is een gesamtkunstwerk van landschapsarchitect Jørn Copijn en tuinarchitect Charlotte Korthals Altes. Zij ontwierpen de tuin in samenspraak met Janneke van Groeningen (1943-2007), medeoprichter van het museum en bevlogen tuinliefhebber. Bij het tuinontwerp lieten zij zich inspireren door uiteenlopende tuinstijlen, zoals het classicisme, de barok, de cottage-en de natuurlijke stijl, maar ook door de tuinen van Bomarzo. Tussen 1996 en 2000 werd de Museumtuin ontworpen en gerealiseerd.

Het was de wens van Janneke van Groeningen om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van al het moois dat de tuin te bieden heeft. Deze wens ging op 8 juli 2000 in vervulling met de opening van de tuin door oud-minister Margreeth de Boer, vier jaar nadat toenmalig koningin Beatrix Museum De Buitenplaats had geopend.

DE ORANJERIE

In 2006 werd een Oranjerie aan de Museumtuin toegevoegd. De Oranjerie is ontworpen in de stijl van het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis. In de zeventiende eeuw hadden paleizen en buitenhuizen vaak een oranjerie. In deze tuinen mochten de ‘oranjeries’, de sinaasappels, niet ontbreken. Deze en andere exotische planten werden in kuipen in tuinen geplaatst en ’s winters opgeborgen in kassen. In de loop der tijd werden deze kassen steeds mooier en kregen ze de naam ‘oranjerie’. Het is niet zeker of de familie Nijsingh ooit een oranjerie heeft gehad. Dit zou gezien de omvang en uitstraling van de appelhof goed mogelijk en zeker passend zijn geweest. De Oranjerie van Museum De Buitenplaats wordt gebruikt voor huwelijken en partijen.

Oranjerie bij Museum de Buitenplaats

BEZOEK DE MUSEUMTUIN ​

  • Een bezoek aan enkel de Museumtuin is gratis.
  • De Museumtuin is van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur te bezoeken.
  • Naast de reguliere tuinrondleiding kunt u ook een rondleiding aanvragen. Neem hiervoor contact op via [email protected]
  • Ga naar Plan uw bezoek voor meer informatie over de openingstijden en entreeprijzen van Museum De Buitenplaats.
Beeld in de beeldentuin van Museum De Buitenplaats

Plan een bezoek bij De Buitenplaats

Bekijk ter voorbereiding de Plan uw bezoek en Veelgestelde vragen pagina’s om uw bezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen

Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

In verband met het Koepeltjesfestival op zaterdag 29 juni is Museum De Buitenplaats slecht bereikbaar. 

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud