Logo museum de buitenplaats

Nijsinghhuis

In 1971 kochten Jos en Janneke van Groeningen dit monumentale, zeventiende-eeuwse pand voor een symbolisch bedrag van 1 gulden, onder de voorwaarde het pand volledig te restaureren. Dit hebben ze waargemaakt en met behulp van vijf kunstenaars is het huis van binnen voorzien van prachtige wandschilderingen.

Deze voormalige woning met rijke geschiedenis is een opzichzelfstaand kunstwerk van de Noordelijke Realisten, en u heeft de mogelijkheid om binnen een kijkje te nemen.

Museum de buitenplaats icoon Nijsinghhuis

HET NIJSINGHHUIS

Het Nijsinghhuis is een belangrijk onderdeel van Museum De Buitenplaats. Het voormalige gemeentehuis van de gemeente Eelde werd in 1971 door het echtpaar Jos van Groeningen (1934-2018) en Janneke van Groeningen-Hazenberg (1943-2007) gekocht. De stichters van Museum De Buitenplaats betaalden hiervoor het symbolische bedrag van 1 gulden. Hier stond tegenover dat zij het inmiddels vervallen huis volgens de eisen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg dienden te restaureren.

In 1972 startte het echtpaar met de renovatie van het huis en de aanleg van de Museumtuin. Het echtpaar Van Groeningen bewoonden het huis tot hun overlijden, waarna het een volwaardig onderdeel van het museumcomplex werd. Het Nijsinghhuis is elke dag te bezoeken, en elke dinsdag t/m vrijdag wordt er een rondleiding gegeven.

Nijsinghhuis buiten
Wandschilderingen door Noordelijke Realisten
c/o Pictoright

WANDSCHILDERINGEN DOOR NOORDELIJKE REALISTEN

Jos en Janneke van Groeningen nodigden schilders die tot de Noordelijke Realisten behoorden uit om de wanden van hun Nijsinghhuis te beschilderen. Matthijs Röling startte in 1983 met de zogeheten Blauwe Kamer. Daarna volgden de bibliotheek en later de wanden van de entreehal. Eerder al voorzag hij hier samen met Wout Muller het plafond van een sterrenhemel. Wout Muller schiep in het achterhuis een erotisch kabinet. De ramen van dit kabinet kijken uit op de tuin, prominent aanwezig op de geschilderde panelen. Pieter Pander voorzag de achterwand van het koetshuis van een wandschildering. Verder beschilderden Clary Mastenbroek en Olga Wiese elk een vertrek in het bovenhuis.

Deze wandschilderingen pasten in het streven van de Van Groeningens om de figuratieve kunst een warm hart toe te dragen. Het Nijsinghhuis maakt met zijn bijzondere wandschilderingen onderdeel uit van de collectie van Museum De Buitenplaats.

In de uitzending van het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten gaf Jos van Groeningen in 2017 een rondleiding door het Nijsinghhuis. U kunt het fragment (9 min.) hier terugkijken.

BEZOEK het NIJSINGHHUIS (€ 8,00)

 • Het Nijsinghhuis is te bezoeken op dinsdag t/m zondag. U kunt ervoor kiezen de benedenverdieping van het monumentale pand met een audiotour, of op eigen gelegenheid te ontdekken.
 • De audiotour volgt u op uw eigen telefoon met een headset of oortjes.
 • Voor de tour kunt u een headset met AUX-aansluiting lenen.
 • De audiotour biedt ook de optie om het gesproken verhaal in tekst te lezen, zodat bezoekers met een auditieve beperking de tour ook kunnen doen.
 • Toegankelijkheid: Omdat het Nijsinghhuis een historisch pand is met veel trappen en opgangen, maar ook wandschilderingen op de gehele muren, is het helaas niet toegestaan om naar binnen te gaan met een rolstoel of rollator. Tevens is het voor bezoekers met een visuele beperking aan te raden om samen met een begeleider te komen.

RONDLEIDING MET GIDS (€ 6,00 P.P. EXCL. REGULIERE KOSTEN)

 • Het Nijsinghhuis is te bezoeken via een rondleiding (groepsgrootte max. 8 personen, duur: 60 minuten).
 • Rondleidingen vinden op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag plaats.
 • De rondleiding start om 13:30 uur vanuit het Museumcafé.
 • Reserveren kan via [email protected] of per telefoon via 050 309 5818 (werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur).
 • De tickets voor de rondleidingen dienen voorafgaand aan de rondleiding bij het Nijsinghhuis te worden afgerekend. U reserveert dus via de website, telefoon of mail enkel een plek.
 • Prijswijzigingen onder voorbehoud. 

Plan een bezoek bij De Buitenplaats

Bekijk ter voorbereiding de Plan uw bezoek en Veelgestelde vragen pagina’s om uw bezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen

Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

In verband met het Koepeltjesfestival op zaterdag 29 juni is Museum De Buitenplaats slecht bereikbaar. 

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud