Logo museum de buitenplaats

Combineer je museumbezoek met één van deze plaatselijke bezienswaardigheden

bloemencorso Eelde

Ontdek de omgeving van Museum De Buitenplaats

Een bezoek aan Museum De Buitenplaats gaat veel verder dan een traditioneel museumbezoek. Naast onze reguliere kunstexposities kun je een kijkje nemen in het Nijsinghuis, de museumtuin of het museumcafé. Combineer je museumbezoek met één van de vele bezienswaardigheden die Eelde en omstreken rijk zijn. Kijk eens bij de vlooienmarkt Eelde, de bloemencorso Eelde of het klompenmuseum. Ben je bereid om iets verder te rijden?  

Bezoek dan het Paterswoldsemeer of de Onlanden. We vertellen je er meer over in deze blog. 

Uitjes in Eelde

In Eelde is er meer te beleven dan je op het eerste gezicht zou denken. Niet voor niets vind je hier Groningen Airport Eelde, het vliegveld van het noorden. Ontdek de unieke bezienswaardigheden in dit kleine Drentse dorpje. 

Vlooienmarkt Eelde

Een bezoek aan Eelde is niet compleet zonder een kijkje te nemen bij één van de terugkerende vlooienmarkten. In de hallen van de Flowerdome wordt al meer dan 40 jaar vanaf oktober tot en met 2e Paasdag van 8.00 tot 15.30 een grote, overdekte vlooienmarkt georganiseerd. Je vindt hier een uitgebreid aanbod aan antieke- en gebruikte spullen, brocante, vintage, kleding en vinyl. Op het horecaterras kun je terecht voor een versnapering en vind je een gratis attractie voor kinderen. 

Bloemencorso Eelde

Eelde staat bekend om de eeuwenoude band met de bloementeelt. De bloemenveilingen van Royal FloraHolland genieten sinds 1927 nationale bekendheid. In het najaar vind je hier de bloemcorso Eelde. Tijdens deze feestweek doen verschillende zogeheten corsowijken mee om de mooiste praalwagens van bloemen op te zetten. Een week lang staat het dorp in bonte kleuren en is er regelmatig feest. Maak in september jouw bezoek aan Museum De Buitenplaats onvergetelijk door het te combineren met een kijkje bij de bloemcorso Eelde. 

Museum Vosbergen

Gelegen op landgoed Vosbergen ligt het gelijknamige museum dat zich richt op muziekinstrumenten en biedt een fascinerende kijk op hun ontwikkeling. Gevestigd in een historisch landhuis, toont het museum een uitgebreide collectie van meer dan 800 instrumenten uit verschillende culturen en tijdperken. Naast de permanente tentoonstelling organiseert het museum ook evenementen en concerten, waarbij bezoekers de unieke klanken van historische instrumenten kunnen ervaren. Museum Vosbergen is daarmee een boeiende bestemming voor zowel muziek- als geschiedenisliefhebbers.

Klompenmuseum

Museum De Buitenplaats is niet het enige museum in Eelde. Het internationale klompenmuseum, ook wel het Museum voor internationaal houten schoeisel, is hier ook gevestigd. Met meer dan 2200 verschillende klompen is het museum in het bezit van een uitzonderlijke collectie. Er worden nog regelmatige nieuwe exposities toegevoegd waarin baanbrekende historische en moderne toepassingen worden tentoongesteld van de bekende houten schoen.  

natuurgebied de Onlanden

Uitjes in de buurt van Eelde

Eelde ligt op een steenworpafstand van Groningen en Friesland. Veel toerisme komt vanuit de stad Groningen richting Eelde, maar Drentse en Friese bewoners weten het dorp ook goed te vinden. In de buurt van Eelde is genoeg te doen om je museumbezoek aan te vullen. 

Paterswoldsemeer

Op nog geen 5 kilometer van Eelde vind je het Paterswoldsemeer. Deze groene oase ten zuiden van de stad Groningen biedt rust en recreatie voor het hele gezin. Het wordt omringt door pittoreske horecagelegenheden met uitzicht op het meer en een aanzienlijk bos. In het Kluivingsbos kun je heerlijk wandelen of lopen met de hond. Ten zuiden van het meer vind je de vogelkijkhut Friesche Veen. In de zomer is het zelfs mogelijk om af te koelen in het water. 

Natuurgebied de Onlanden

Ten westen van het Paterswoldsemeer bevindt zich een bijzonder natuurgebied in Groningen, de Onlanden. Hier vind je een uitgestrekt natuurlandschap waar je even helemaal tot rust kan komen. Het is een grote omgeving van ongeveer 3500 voetbalvelden groot met moerassen, bossen en plassen. Het gebied fungeert als wateropslag voor de stad Groningen. Er zijn faciliteiten voor wandelaars, hardlopers en fietsers. Ook is het mogelijk om de Onlanden vanuit een uitkijkpost te bewonderen. Dit dynamische natuurgebied is de uitgelezen plek voor museumbezoekers die op zoek zijn naar een ommetje in de ongerepte natuur. 

Mensinge Roden

Op een kwartiertje ten westen van Eelde vind je de Drentse dorpskern Roden. Hier kun je het historische complex Mensinge bezoeken. Mensinge is een zogeheten havezate, vroeger gebruikt ter aanduiding van een versterkt huis met kernmerken van een burcht. De eerste keer dat Mensinge genoemd werd is in de veertiende eeuw. Vele aristocraten hebben het pand door de eeuwen heen bewoond maar tegenwoordig is het een gerestaureerd museum onder beheer van stichting Mensinge. Voor de historische enthousiasteling die na Museum De Buitenplaats meer oude architectuur wil bewonderen is de Mensinge het bezoeken waard. 

Recente berichten

Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

In verband met het Koepeltjesfestival op zaterdag 29 juni is Museum De Buitenplaats slecht bereikbaar. 

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud