Ogentroost – Uit de kunstcollectie van het UMCG

Museum De Buitenplaats toont in deze tentoonstelling een keuze uit de collectie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In deze selectie zijn ruim veertig werken te zien waarin het landschap centraal staat. 

Wat in 1903 begon met een schenking van een tweetal schilderijen van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-Van Houten, is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke kunstcollectie van ruim 1500 werken. De kern van de collectie van het UMCG wordt gevormd door noordelijke figuratieve kunst van na de Tweede Wereldoorlog en sluit daarmee goed aan bij de collectie van Museum De Buitenplaats.

De kunstcollectie is binnen het UMCG alom aanwezig in de openbare ruimte, maar het grootste deel bevindt zich op minder algemeen-toegankelijke locaties. Dat de collectie, nu voor het eerst, buiten de muren van het UMCG getoond wordt, geeft niet alleen een unieke kijk op een deel van de kunstverzameling van een groot ziekenhuis, maar belicht tevens het belang van kunst in een zorgomgeving. Kunst in een ziekenhuis biedt niet alleen afleiding en inspiratie, maar ook troost.

In de tentoonstelling zijn werken te zien van o.a. Jan Altink, Armando, Egge Baarveld, Jan Costerus, Siert Dallinga, Johan Dijkstra, Cor Groenenberg, Rutger Hiemstra, Reinder Homan, Han Jansen, Marten Klompien, Gerard Koster, Theo Leijdekkers, Ellen Mandemaker, H.W. Mesdag, Sientje Mesdag-Van Houten, Wout Muller, Theo Onnes, Anke Roder, Gertjan Scholte-Albers, Francine Schrikkema, Ruud Venekamp en Jan van der Zee.

‘Ogentroost – Uit de collectie van het UMCG’ te zien van 24 april tot en met 30 oktober 2022 in Museum De Buitenplaats in Eelde.

Recente berichten

Rondje Cultuur

Op zondag 24 september wordt het culturele seizoen in Eelde-Paterswolde volgens traditie geopend met het Rondje Cultuur. Vijf culturele instellingen – Culturele Raad Eelde, Café-Theater

Lees meer »

Bezoek

Arrangementen

In verband met het concert van NNO ensemble BLEND op zondag 1 oktober is het museumpaviljoen gesloten van 14:00 tot 15:00 uur. 

Koop hier een ticket voor het concert!

Naar de inhoud springen