Logo museum de buitenplaats

Museum De Buitenplaats presenteert: Aline Thomassen.

Museum De Buitenplaats presenteert: Aline Thomassen. The wound is the place where the light enters you.

Van 4 oktober 2020 t/m 31 januari 2021 presenteert Museum De Buitenplaats te Eelde een solotentoonstelling met werk van kunstenaar Aline Thomassen (Maastricht 1964). Thomassen woont en werkt afwisselend in Nederland en Marokko. In haar werk laat zij de wereld van Noord-Afrikaanse vrouwen op een bijzonder expressieve manier versmelten met haar eigen ervaringen. Het vrouwelijk lichaam speelt daarin een centrale rol.

Thomassen toont Arabische vrouwen zoals zij ze heeft leren kennen: krachtig zelfbewust en expressief, vrij van fysieke taboes en gewend om te overleven. Het beeld dat zij van hen toont vormt een aanvulling op het eenzijdige en onvolledige beeld dat in het westen bestaat. Op de metersgrote aquarellen staan solitaire vrouwenfiguren, die met hun ondoorgrondelijke gezichtsuitdrukkingen, hun lichamelijkheid en raadselachtige anatomie vervreemdend werken. Ook de kleinere schetsen laten parallelle thema’s zien. Geladen met individuele en culturele geschiedenissen, wekken haar beelden indringende gewaarwordingen op. In Thomassens eigen bewoordingen: ‘Ik zoek altijd naar het beeld zoals dat zich aan je opdringt als je aan iemand denkt met je ogen dicht – het beeld van iemands emotionele impact. Langzaam vermengt het zich met je eigen perspectief, totdat je niet meer weet wat nog van de ander is en wat van jezelf.’

Thomassens personen zijn dan ook niet letterlijk naar het leven geschilderd, maar geven in een expressieve stijl, indringende verbeeldingen van die personen weer. De titel die Thomassen aan haar expositie in Museum De Buitenplaats heeft meegegeven, is afkomstig uit een gedicht van de soefi mysticus Rumi (1207 – 1273), waarvan de laatste strofe luidt: ‘The wound is the place where the light enters you.’ (‘De wond is de plaats waar het licht binnen komt.’). Het zijn woorden die tevens als leidraad kunnen dienen bij deze tentoonstelling.

De gelijknamige catalogus met essays van auteurs Abdelkader Benali en Patty Wageman is verkrijgbaar in de museumwinkel. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00. Raadpleeg de website van Museum De Buitenplaats voor de meest actuele informatie over het museum en de tentoonstelling.

Recente berichten

Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

Op woensdag 12 en donderdag 13 juni is het Nijsinghhuis gesloten in verband met de opbouw van de tentoonstelling Maarten Robert en het Nijsinghhuis. Dit betekent dat deze dagen alleen de museumtuin en het café geopend zijn.  

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud