Logo museum de buitenplaats

Kanonskogel gevonden bij Museum De Buitenplaats

kanonskogel

Bij Museum De Buitenplaats is in 2023 onder een gekapte lindeboom bij het Nijsinghhuis een kanonskogel gevonden. Deze kogel lag aan de achterkant van het Nijsinghhuis, onder de wortels van de voormalige lindeboom. Dit exemplaar is een zogeheten 12-ponder, een term voor een kanonskogel die iets meer dan vijf kilo weegt. De omtrek is elf centimeter.

Waarschijnlijk dateert de kogel uit de zestiende of zeventiende eeuw. Gedurende deze periode waren er in de regio meerdere gevechten, zoals de Reductie van Groningen in 1594, en Bommen Berend in 1672. Om de precieze datering vast te stellen is verder onderzoek nodig.

De kanonskogel is vanaf 25 april 2023 te zien in de bibliotheek van het Nijsinghhuis bij Museum De Buitenplaats.

Het Nijsinghhuis is te bezoeken met een combiticket. Deze biedt toegang tot het museumpaviljoen en het Nijsinghhuis.

Recente berichten

Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

In verband met het Koepeltjesfestival op zaterdag 29 juni is Museum De Buitenplaats slecht bereikbaar. 

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud