Johan Dijkstra in Museum De Buitenplaats

Van 18 januari t/m 13 april 2020 presenteert Museum De Buitenplaats bekend en onbekend werk van de Groningse kunstenaar Johan Dijkstra (1896-1978). De tentoonstelling Johan Dijkstra. Vergezichten biedt een weidse blik op Dijkstra’s grafische werk. Centraal staat de wisselwerking tussen zijn prenten enerzijds, en anderzijds zijn schilderijen en tekeningen. Dijkstra’s beroemdste prenten hangen naast niet eerder getoonde schilderijen. Snelle tekeningen, een indrukwekkend schetsboek en ander werkmateriaal dat vaak niet voor de buitenwereld bestemd was, geven een spannend beeld van het werkproces van deze productieve en veelzijdige kunstenaar.

Graficus van internationale allure
De Groningse kunstenaar Johan Dijkstra (1896-1978) liet een omvangrijk grafisch oeuvre na. Het grootste deel van zijn prenten stamt uit de jaren twintig, het boeiendste deel van zijn lange en rijke carrière. Dijkstra was in 1918 een van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Gestimuleerd door het vernieuwende artistieke elan van De Ploeg ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste grafici binnen de kunstkring. Dijkstra’s houtsneden, etsen en litho’s zijn gevarieerd van thema en techniek en vaak verrassend kleurrijk. Hij drukte zelden grote oplagen, maar experimenteerde liever van druk tot druk met de effecten van inkt op papier.

Ook buiten Groningen en zelfs internationaal vielen Dijkstra’s prenten op door hun bijzondere kwaliteit. Met hun tegendraadse expressie en technische avontuurlijkheid overstijgen ze het conventionele zwart en wit dat tijdens het interbellum overheerste. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Dijkstra niet langer als graficus actief was, bleven zijn prenten mede het beeld bepalen op exposities van moderne Nederlandse grafiek.

De tentoonstelling in Museum De Buitenplaats komt tot stand in samenwerking met de Stichting Johan Dijkstra en gastconservator dr. Anneke de Vries.

Catalogus
De samenhang tussen Dijkstra’s prenten en zijn overige werk wordt belicht door Anneke de Vries in Vergezichten. Het grafische werk van Johan Dijkstra (WBOOKS, 2020). Deze catalogus biedt voor het eerst een compleet overzicht van Dijkstra’s grafiek, met ruime aandacht voor de rol die prenten in zijn loopbaan spelen in wisselwerking met zijn schilderijen en tekeningen. De catalogus kost €49,95.

Recente berichten

Rondje Cultuur

Op zondag 24 september wordt het culturele seizoen in Eelde-Paterswolde volgens traditie geopend met het Rondje Cultuur. Vijf culturele instellingen – Culturele Raad Eelde, Café-Theater

Lees meer »

Bezoek

Arrangementen

In verband met het concert van NNO ensemble BLEND op zondag 1 oktober is het museumpaviljoen gesloten van 14:00 tot 15:00 uur. 

Koop hier een ticket voor het concert!

Naar de inhoud springen