Logo museum de buitenplaats

Johan Dijkstra in Museum De Buitenplaats

Van 18 januari t/m 13 april 2020 presenteert Museum De Buitenplaats bekend en onbekend werk van de Groningse kunstenaar Johan Dijkstra (1896-1978). De tentoonstelling Johan Dijkstra. Vergezichten biedt een weidse blik op Dijkstra’s grafische werk. Centraal staat de wisselwerking tussen zijn prenten enerzijds, en anderzijds zijn schilderijen en tekeningen. Dijkstra’s beroemdste prenten hangen naast niet eerder getoonde schilderijen. Snelle tekeningen, een indrukwekkend schetsboek en ander werkmateriaal dat vaak niet voor de buitenwereld bestemd was, geven een spannend beeld van het werkproces van deze productieve en veelzijdige kunstenaar.

Graficus van internationale allure
De Groningse kunstenaar Johan Dijkstra (1896-1978) liet een omvangrijk grafisch oeuvre na. Het grootste deel van zijn prenten stamt uit de jaren twintig, het boeiendste deel van zijn lange en rijke carrière. Dijkstra was in 1918 een van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Gestimuleerd door het vernieuwende artistieke elan van De Ploeg ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste grafici binnen de kunstkring. Dijkstra’s houtsneden, etsen en litho’s zijn gevarieerd van thema en techniek en vaak verrassend kleurrijk. Hij drukte zelden grote oplagen, maar experimenteerde liever van druk tot druk met de effecten van inkt op papier.

Ook buiten Groningen en zelfs internationaal vielen Dijkstra’s prenten op door hun bijzondere kwaliteit. Met hun tegendraadse expressie en technische avontuurlijkheid overstijgen ze het conventionele zwart en wit dat tijdens het interbellum overheerste. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Dijkstra niet langer als graficus actief was, bleven zijn prenten mede het beeld bepalen op exposities van moderne Nederlandse grafiek.

De tentoonstelling in Museum De Buitenplaats komt tot stand in samenwerking met de Stichting Johan Dijkstra en gastconservator dr. Anneke de Vries.

Catalogus
De samenhang tussen Dijkstra’s prenten en zijn overige werk wordt belicht door Anneke de Vries in Vergezichten. Het grafische werk van Johan Dijkstra (WBOOKS, 2020). Deze catalogus biedt voor het eerst een compleet overzicht van Dijkstra’s grafiek, met ruime aandacht voor de rol die prenten in zijn loopbaan spelen in wisselwerking met zijn schilderijen en tekeningen. De catalogus kost €49,95.

Recente berichten

Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

Op woensdag 12 en donderdag 13 juni is het Nijsinghhuis gesloten in verband met de opbouw van de tentoonstelling Maarten Robert en het Nijsinghhuis. Dit betekent dat deze dagen alleen de museumtuin en het café geopend zijn.  

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud