Logo museum de buitenplaats

In Memoriam | Matthijs Röling (1943 – 2024)

Zelfportret Matthijs Röling

Het is met groot verdriet dat wij kennis hebben genomen van het overlijden van kunstenaar Matthijs Röling.

‘Röling behoorde tot de absolute top van de Nederlandse figuratieve schilderkunst’,  aldus Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum en Drents Museum De Buitenplaats. ‘Hij zal blijven voortleven in onze grote collectie schilderijen.’ Matthijs Röling is 81 jaar geworden. 

Rebels en succesvol

Matthijs Röling was een van de meest toonaangevende figuratieve kunstenaars in Nederland. Nadat hij in 1973 begon met lesgeven aan de Academie Minerva in Groningen, inspireerde hij tientallen jonge kunstenaars. Samen staan zij bekend als de Noordelijke Realisten.

De kunst van Röling kenmerkt zich door een liefde voor de werkelijkheid. Dikwijls zei hij: ‘Ik schilder gewoon wat ik mooi vind.’ Dat is te zien. Van intieme portretten tot bloeiende tuinen: Röling schilderde de realiteit op haar allermooist.

Hoewel kunstcritici het werk van Röling lange tijd bestempelden als ouderwets of traditioneel, was zijn werk zeer geliefd bij het publiek. De kunstwerken werden vaak al voor de opening van een tentoonstelling verkocht.

Tuin van Matthijs Röling
Matthijs Röling, Tuin in Ezinge in oktober, 2003, Drents Museum (Collectie Museum De Buitenplaats) | c\o Pictoright Amsterdam 2024.

Matthijs Röling en de buitenplaats

Ook in Eelde heeft Matthijs Röling een uitzonderlijke aanwezigheid gehad. In 1983 werd hij uitgenodigd om een kamer in het Nijsinghhuis te beschilderen. In deze ruimte, die we nu kennen als de Blauwe Kamer, kreeg hij de volledige vrijheid. Al gauw volgden schilderingen in de hal en bibliotheek van het huis. Het was het begin van vele muur- en plafondschilderingen, door het hele land.

In daaropvolgende jaren bleef Röling verbonden met de bewoners van het Nijsinghhuis, die later Museum De Buitenplaats oprichtten. Zo was in 1996 werk van zijn hand te zien in de eerste tentoonstelling van het museum, De Veelheid. Meerdere schilderijen van Rölings hand werden opgenomen in de museumcollectie.

Matthijs Röling, Hal Nijsinghhuis, 1990, Museum De Buitenplaats, Eelde. Beeld: Sake Elzinga | c/o Pictoright Amsterdam 2024.

Winter van zijn leven

De gezondheid van Matthijs Röling ging al langere tijd achteruit. In 2009 stopte hij met schilderen, omdat zijn rechterhand het niet meer volhield. Vorig jaar, rond zijn tachtigste verjaardag, liet Röling weten dat hij zich in ‘de winter van zijn leven’ bevond.

Drents Museum De Buitenplaats wenst de familie Röling en naasten veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Het museum blikt met enorme bewondering terug op het werk van Röling en blijft zijn bijzondere verhaal in de toekomst vertellen.

John Stoel van Matthijs Röling
Matthijs Röling, Blauwe Kamer Nijsinghhuis, 1983-1984, Museum De Buitenplaats, Eelde. Beeld: John Stoel | c/o Pictoright Amsterdam 2024.

Recente berichten

Kinderdirecteur gezocht!

Kinderdirecteur Drents Museum De Buitenplaats  Drents Museum De Buitenplaats zoekt een kinderdirecteur die met ons meedenkt en meekijkt naar de kindvriendelijkheid van het museum en

Lees meer »
Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

In verband met het Koepeltjesfestival op zaterdag 29 juni is Museum De Buitenplaats slecht bereikbaar. 

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud