Logo museum de buitenplaats

Beeldentuin

Guus Hellegers

Het bestuur, brons, 1973

Zie ze daar zitten, de dames van Het bestuur, voor altijd in vergadering bij de ingang van Museum De Buitenplaats. Hun handen gevouwen in de schoot, rokjes netjes tot over de knie, de voetjes bungelend op de grond, de haren keurig gekapt in een knotje of met een scherpe scheiding.

Welke moeilijke beslissingen moeten ze nemen? Ze blijven er kalm onder, laten zich door niets en niemand opjagen. Notities zijn niet nodig, notulen overbodig, alles is in hun hoofd opgeslagen. Wat denkt u, welke dringende zaken houden de dames bezig? Guus Hellegers heeft ze uitgebeeld in brons op unieke wijze, alsof hij ze van bovenaf bekijkt. Details zoals de kapsels en de zitting van de krukken zijn heel realistisch weergegeven. Als kind al maakte Hellegers kleifiguurtjes. Na zijn opleiding werkte hij als beeldhouwer in brons en steen. Vooral de mensfiguur boeide hem. Ook de beide bronzen deurkrukken bij de ingang van het museum zijn
van zijn hand. Ze tonen zijn vaardigheid als ontwerper van penningen. Met de gezichten van Adam en Eva, de appel en de slang verwijzen ze naar de paradijselijke tuin van Museum De Buitenplaats.

Willem Lenssinck

Guardian X II, brons, 2005

De Guardian, trouw staat hij op wacht bij het museum. De tijdloze wachter waarvan we wellicht een beeld in ons hoofd hebben. Met zijn schild en lans boven het hoofd geheven lijkt hij een moment van triomf te vieren. De bescherming van zijn kwetsbare lichaam heeft even geen prioriteit. De stoere kerk uit de veertiende eeuw die achter hem staat, dient als rugdekking. De strakke lijnen en gladde oppervlakken zijn kenmerkend voor het werk van Willem Lenssinck. Guardian X II heeft een voorganger van kleiner formaat uit 1995, de Guardian X. Aanvankelijk werkt Lenssinck als keramist, met toegepast en vrij werk. Vanaf 1979 legt hij zich toe op het maken van bronzen sculpturen. Daarnaast ontwerpt hij meubels en lichtobjecten van staal en aluminium. Sinds 2005 maakt hij voor zijn beelden gebruik van 3D-design in plaats van gipsmodellen. De wachter is één van zijn favoriete thema’s. Daarnaast beeldt hij vrouwen, stieren en paarden uit. De dieren hebben vaak een science fiction-achtige uitstraling. Ook de wachter van Museum De Buitenplaats zou niet misstaan in een dergelijke film.
Logo museum de buitenplaats

Bezoek

Arrangementen

Op woensdag 12 en donderdag 13 juni is het Nijsinghhuis gesloten in verband met de opbouw van de tentoonstelling Maarten Robert en het Nijsinghhuis. Dit betekent dat deze dagen alleen de museumtuin en het café geopend zijn.  

Het museumpaviljoen is momenteel een aantal maanden gesloten in verband met een grote verbouwing. Het Nijsinghhuis, het Museumcafé en de tuin zijn in deze periode wel geopend. 

Momenteel worden er werkzaamheden aan de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Museum De Buitenplaats. Houd uw routeplanner bij de hand, en kijk voor de juiste busroute op 9292.nl. Kijk voor het laatste nieuws op de website van Gemeente Tynaarlo

Ga naar de inhoud